Matplotlib (Uvodni dio)

Analize i vizualizacije podatake najčešće sam radio u Excelu. Prošle godine zainteresirao me programski jezik Python. Krenuo sam ga samostalno učiti i puno puta započinjao iznova. Brzina učenja bila je manja od brzine zaboravljanja. Odgledao sam nekoliko desetaka tutoriala na internetu. Jedini način da se nauči kodirati je da počnem kodirati. Jednako važno je znati područje interesa. U mom slučaju analiza i vizualizacija podataka su područje koje me najviše zanima. Kako bi pomogao sebi u budućnosti odlučio sam napisati par redaka o Matplotlib biblioteci.

Analiza i vizualizacija podataka u Pythonu podrazumijeva korištenje biblioteka Matplotlib, Pandas, Numpy i druge. O potonje dvije sam već pisao i koristio u skriptima koje možete pronaći na ovim stranicama. Sada je došao red na matplotlib biblioteku. Koristimo je za vizualizaciju podataka s kojima radimo. Za sada ćemo krenuti s jednostavnim primjerom. Sve primjere koje prikazujemo odrađeni su pomoću Jupyter Notebooka. Riječ je o super alatu koji mi omogućava da vrlo brzo odradim računske i analitičke operacije na velikim bazama podataka.

Importiranje biblioteke

In [1]:
import matplotlib.pyplot as plt
%matplotlib inline
x=[0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10] y1=x^2 y2=x^3
In [2]:
x = [i for i in range(11)] #ako stavimo range 10 onda neće dohvatiti broj 10
In [3]:
print(x)
[0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10]
In [4]:
x = [i for i in range(11)]
y1 = [i**2 for i in x] #sve vrijednosti liste ćemo kvadrirati
y2 = [i**3 for i in x] # svr vrijednosti liste ćemo kubirati 
PLOTANJE!
In [5]:
# podešavanje veličine grafičkog prikaza
plt.figure(figsize=(15,5))
# plotanje grafikona elemeti x i y1 (kvadrati)
plt.plot(x,y1)
# plotanje garfikona elementi x i y2 (kubovi )
plt.plot(x,y2)
# definiranje naslova grafikona i veličine slova
plt.title('Volim Zadar!', fontsize=16)
# definiranje naslova x osi i veličine slova
plt.xlabel('X OS', fontsize=13)
# definiranje naslova y osi i veličine slova
plt.ylabel('Y OS', fontsize=13)
# definiranje legendi i pozicije legende na grafikonu
plt.legend(['KVADRATI', 'KUBOVI'], loc=0)
Out[5]:
<matplotlib.legend.Legend at 0x1033cda0>

Savladavajući gradivo samotalno naučio sam koliko je bitno napredovati korak-po-korak. Ne postoji super način da se kodiranje ubrzano nauči. To osobito vrijedi za mene. Imam 43 godine. Radim minimalno 8 sati dnevno. Imam dvoje maloljetne djece, suprugu koja radi u suprotnoj smjeni. Vrijeme koje imam nije dostatno za rad na kodiranju više od sat vremena dnevno. Uvijek se veselim kada uspijem odraditi skriptu koja mi štedi vrijeme. To je ujedno moj motiv za učenje kodiranja. “Život je prekratak da ne bi naučio kodirati.”