Za analizu podataka korišteni su dostupni podaci s interneta. Ideja projekta je napraviti vizualizaciju pomoću Python library Bokeh-a. Više o alatu može se pronaći na službenim stranicama alata.

Zašto Bokeh? Zato što omogućava kreiranje interaktivne vizualizacije. Postoje druge mogućnosti, ali želim se držati programskog jezika Python. Svaki zadatak s implementacijom Bokeh-a je izazov. Zadani cilj je kreiranje vizualizacije koja će omogućiti korisniku interaktivan odabir opcija, odabir seta informacija koje su korisniku bitne. Najvažnije od svega je da prilikom korištenja baze informacija uvid može obaviti u prihvatljivom vremenskom intrevalu.

Baza podataka koju ću koristiti sadrži podatke website na kojem se nalaze vina iz čitavog svijeta. Na toj listi, među ostalima, evidentirana su 73 hrvatska vina. Preduvjet za unos u spomenutu bazu podataka vina svijeta je postojanje recenzije od strane stručnjaka. Sve recenzije pisane su na engleskom jeziku. S obzirom da je cilj vizualizacija, zadržati ćemo originalnu verziju dokumenta.

Analiza podataka

Već smo prije istaknuli kako uzorak na kojem ćemo napraviti vizualizaciju čine 73 hrvatska vina. Podaci u bazi podataka u dijelu koji se odnosi na regije nisu usklađeni s uobičajenom regionalnom podjelom Hrvatske. U prilog tome govore slijedeće infromacije što ih izvor navodi kao hrvatske regije ( Istra, Pelješac, Sjeverna Dalmacija, Kutjevo, Podunavlje, Korčula, Hvar, Dalmatinska obala, i dr.)

U nekoj drugoj varijanti izrade vizualizacije ili prezentacije podataka, regije bi valjalo uskladiti sa stvarnim stanjem. Za sada ćemo definiciju regija zadržati prema evidenciji.

S obzirom na veliki broj podataka u originalnoj bazi podataka, u prvom koraku izdvojili smo hrvatska vina u poseban dokument koji ćemo koristiti kao podlogu za analizu i vizualizaciju.

Vizualizacija podataka

Nakon uvoza podataka u aplikaciju, pomoću Pythona i Bokeh-a konačan rezultat vizualizacije izgleda kao na slici ispod.

Prikaz sučelja prilikom otvaranja aplikacije na lokalnom računalu.

U nekoliko rečenica pokušati ćemo opisati rezultat koji smo dobili. U gornjem lijevom uglu nalaze se elementi pomoću kojih je moguće filtrirati informacije. Svaka promjena postavki odražava se na promjenama u grafikonu.

Kod prvog pokretanja aplikacije svi podaci za vina Hrvatske su prikazani. Početna vrijednost  postavljena je na 20 U$, a maksimalna vrijednost na 100 U$ ( nakon uvida u bazu podataka  ).

Odabirom “lasso” alata koji se nalazi u gornjem desnom uglu dobili smo u donjem dijelu stranice infromacije o vinima koje smo obuhvatili.

Interaktivnost grafikona dolazi do izražaja prelaskom preko točaka na grafikonu kada se može dobiti informacija o proizvođaču i brandu vina. Dodatna interaktivnost omogućena je korištenjem “lasso” alata. Obuhvatom nekoliko točkica na grafikonu, moguće je dobiti dodatne informacije u donjem dijelu ekrana sa svim pojedinostima.

U donjem lijevom uglu stavku Maximum Price smo pomaknuli prema višoj cijeni ( u desnu stranu ) što je rezultiralo ažuriranim prikazom podataka koji udovoljavaju postavljenim uvjetima.

Što dalje?

Napravljena vizualizacija ima višestruku korist. Moguće je saznati kako se kreću cijenu sličnih vina u svijetu, koje sorte prevladavaju, kakvi su komentari, kakve su ocijene istih sorti, …itd. Ideja je da bilo koja osoba što prije na jednostavan način dobije uvid u trenutno stanje na tržištu vina. Kako baza sadrži informacije o preko 130.000 vina iz čitavog svijeta, te činjenice da je ažurirana tijekom mjeseca prosinca 2017.godine, može biti od koristi kao referentna točka o stvaranju generalne slike stanja na tržištu vina.

Vizualizacija je napravljena s ciljem da se prikažu podaci na zanimljiv i interaktivan način. Riječ je o aplikaciji koja se nalazi na lokalnom kompjuteru, a ukoliko ste zainteresirani za istu, više detalja mogu proslijediti putem e-maila.

Kontaktirajte nas putem kontakt obrasca, ili direktno na mobitel ili email ( ponist[email protected]) koji se nalaze na vrhu stranice.