U prezentacijama se najčešće koriste fontovi koji dolaze s instalacijskom paketom operativnog sustava. Font slova vizualno utječe na prezentaciju. Izbor je velik i nije jednostavno odlučiti se koji font slova koristiti u prezentaciji. Nije rijetkost da font koji bi odgovarao prezentaciji treba preuzeti ( download ) s internet stranice, ali iz nekog razloga to nije odobreno. Što onda? U tom slučaju uvijek možete posegnuti za klasičnim fontovima koji se nude u postojećem instaliranom okruženju.

FUTURA

FUTURA – font slova koji je kreiran 1927.godine, primjer je Bauhaus dizajna – geometrijski precizan, jednake veličine slova. Font FUTURA najčešće se koristi kada su u pitanju naslovi. Font je vrlo elegantan, zbog čega se naslov može naglasiti u prezentaciji. Zbog svoje geometrije i čistih linija tekst je čitljiv za publiku. Korištenje fonta FUTURA nije ograničeno samo za naslove, jer se jednako učinkovito može primijeniti na popratni tekst slajda. Futura Font

GARAMOND

GARAMOND – ovo je font koji ima svoju povijest, kreiran je daleke 1540.godine. Sigurno da je font izdržao test vremena, ali se u međuvremenu nekoliko puta ažurirao. Glavna ideja u kreaciji fonta bila je stvoriti font koji odgovara načinu pisanja ( tinta ), s puno jasnijim linijama koje će osiguarti bolju čitljivost. Font obzirom na svoju priču, zaslužuje da se koristi u prezentacijama s većim auditorijem. Zbog svoje klasičnosti danas se često koristi prilikom tiskanja knjiga. Logotip tvrtke Google napravljen je u ovom fontu, kao i poznati slogan tvrtke Apple “Think different”. Zaključimo priču s ovim fontom, ako ga koristite u dobroj ste tvrtci.

Garamond Font

GILL SANS

GILL SANS – riječ je o fontu koji je dobro balansiran. Poznatiji je pod nadimkom “Helvetica of England!” To je jedan od razloga zbog kojeg se često koristi od strane tvrtki na otoku. Font GILL SANS engleski je odgovor na font FUTURA. U zlatnim vremenima, font koji je nastao 1928.godine, koristile su tvrtke The British Railways, Penguin Books, Monotype. U današnje vrijeme najpoznatiji logotip koji je napravljen korištenjem fonta GILL SANS je onaj televizijske kuće BBC. Font dolazi u nekoliko varijanti s kojima vrijedi eksperimentirati ( od Light do Ultra Bold ), što ga čini pogodnim za postavljanje naslova, podnaslova, popratnog teksta, a sve kako bi zadržali jedinstveni grafički prikaz kroz cijelu prezentaciju.

GILL SANS Font

HELVETICA

HELVETICA – za ovaj font govore kako je prekomjerno korišten. Ali stvar je slijedeća, font HELVETICA je zanimljiv, poseban, interesantan pa samim time se često koristi. Font HELVETICA je višenamjenski, tako da se može koristiti za projekte različite namjene jer je balansiran, neutralan i jednostavan. Prilikom izrade prezentacije font HELVETICA dobar je odabir za eksperimentiranje. Font HELVETICA datira iz 1957.godine. Tvrtke koje imaju izrađen logotip u font HELVETICA su American Apparel, Scotch, Skype, naravno u različitim podvarijantama fonta.

Helvetica Font

ROCKWELL

ROCKWELL – font je različit u odnosu na ostale. Font ROCKWELL je tzv.bold font koji odmah privlači pažnju publike. Ako postoji naslov koji je potrebno naglasiti, ili činjenicu u prezentaciji vrijedi se poslužiti fontom ROCKWELL. Prema svojim tehničkoj izvedbi vrlo je sličan fontu FUTURA, ali prema osobnom mišljenju font ROCKWELL jasnije može naglasiti specifičnost. Ipak, font ROCKWELL najbolje funkcionira na slajdovima samostalno, kada slajd sadrži samo nekoliko riječi. Pogodan je za ekperimentiranje s naslovima i podnaslovima. Primjer logotipa je Malibu Rum.

Rockwell Font

CALIBRI

CALIBRI – za razliku od fontova koje smo prethodno predstavili, font CALIBRI nastao je 2007.godine, koji je istisnuo s trona Times New Roman kao default font u Microsoft Office 2007 ( i fonta Arial kao default fonta u PowerPointu ). S obzirom na svoje zaobljene linije, font CALIBRI je zahvalan za korištenje naslova, podnaslova. Font CALIBRI pripada grupi tzv. ClearType FONT Collections tj.grupi fontova koji su jednostavni za čitanje. Osobito je zanimljiva verzija fonta u italic verziji. Prilikom izrade prezentacije italic verzija fonta CALIBRI pogodna je isticanje, dok se standardna verzija može lijepo komponirati s naslovima, podnaslovima, popratnim tekstom zbog svoje čitljivosti i jasnoće.

Calibri Font

Vjerujemo da su ove informacije korisne, te da ćete kod izrade slijedeće prezentacije testirati fontove što smo ih izdvojili.